İçeriğe geç

Hâcet Ne Demek Osmanlıca

Hılt ne demek Osmanlıca?

Adı. İnsan vücudundaki dört ana maddeden herhangi biri: safra, öd, kan ve balgam.

Hüccet ne demek Osmanlıca?

Osmanlı hukuk terminolojisinde “hüccet” veya “hüccet-i şeriyye” tabiri genel olarak iki anlamda kullanılırdı7: 1- Bir davayı ispata yarayan hukuki delil, 2- Kadının huzurunda verilen, taraflardan birinin ikrarını ve diğer tarafın da bu ikrarına rızasını içeren ve içinde hüküm belgesi bulunmayan hususlarda verilen delil.

Hankah ne demek Osmanlıca?

Hankah kelimesi, Farsça han (خان) “kervansaray, ev, tapınak, sultan” kelimesinden gelir; han (خوان) “masa, eyvan” ve hâne (خانه) “ev, oda” kelimelerinin yanına, mekan belirten -gah ve -geh eklerinin eklenmesiyle türetilmiştir.

Hazer Osmanlıca ne demek?

Dindarlık kelimesiyle eş anlamlı olan hazer, dilimize Arapçadan gelmiştir. Bu kelime, şüphe ve korku uyandıran şeylerden kaçınmak anlamına gelir. Yapmak ve vermek fiilleriyle de kullanılan kelime, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış metinlerde ve gazellerde sıklıkla kullanılır. Hazer, hazer yapmak ve hazer yapmak ne anlama gelir?30 Mart 2021

Hılt ne demektir?

Kulp; Vücutta dört nitelik ve dört elementin meydana getirdiği dört salgıdan her birine verilen isimdir. Bu salgılar kan, balgam, sarı safra ve kara safradır. Dört salgının genel adı Ahlat-ı Erbaa’dır. Ahlat-ı erbaa’yı oluşturan dört elemente Anasır-ı erbaa denir.

Hılt humor ne demek?

Humoral patoloji teorisi veya Hull teorisi, insan vücudunu oluşturan ve hastalıkların ilişkili olduğu dört vücut elementine dayanan antik Yunan ve Roma hekimleri ve filozofları tarafından geliştirilen bir tıbbi teoridir. Bu teori, 19. yüzyıldaki tıbbi araştırmalara kadar Avrupalı ​​hekimler tarafından yaygın olarak kabul görmüştür.

Hucced ne demek?

Sözlükte “delil, kanıt, ispat” anlamına gelen hüccet (çoğulu hücec), “bir davanın geçerliliğini gösteren şey” anlamına gelir. Osmanlı hukuk terminolojisinde hüccet kelimesi iki anlamda kullanılmıştır. Birincisi, tanık ifadeleri, itiraflar, yeminler ve feragatler gibi bir davayı kanıtlamak için kullanılan yasal delillerdir.

Beyyine hüccet ne demek?

Sesli Sözlük – delil, kanıt, ispat niteliği taşıyan belge veya her şey.

Allah’ın hücceti ne demek?

Başka bir deyişle, delildir.”11 Genellikle, “hüküm”, “delil” ve “burhan” aynı anlamda kullanılır. Kur’an-ı Kerim’de 19 kez geçen “hücce” kelimesi, bir yerde “tartışma” anlamında kullanılırken, “kuvvetli delil” (hüccetu’l-baliğa) Allah’ın delilidir.

Hangâh ne demek?

(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Farsça ḫāngāh) Bir tarikatın, Hanka’nın merkez locası.

Hükema ne demek Osmanlıca?

Adı. Hükemâ (Hakîm. C.) Âlimler. Çok bilgili kimselerdir.

Haset ne demek Osmanlıca?

Kıskançlık – İngilizce Sözlük. Arapça ḥasad حسد “kıskançlık” kelimesinden türemiş bir kelimedir ve ḥsd kökünden gelir.

Hufre ne demek Osmanlıca?

(ﺣﻔﺮﻩ) i. (Ar. ḥufre) çukur, oyuk: Ya düşmeme sebep yoksa / Bu mezara düşerek (Abdülhak Hâmit).

Hayz ne demek Osmanlıca?

Türkçe-Türkçe Sözlük’te (Osmanlı Dönemi) Adet teriminin anlamı (C.: Hiyaz) Kadınlara özel adet dönemi. Kadının adet hali. Böyle bir kadına Haiza denir.

Hazain ne demek Osmanlıca?

(ﺧﺰﺍﺋﻦ) i. (Ar. ḫazіne, ḫazā’in çoğulu) hazineler: Tekrar çok gördüm / Tekrar bazı hazineler buldum (Ziyâ Paşa).

Sevda hıltı nedir?

Hırıltı şiddetli veya anormal ise, rengi neredeyse beyaz, dili küçük ve siyah, ağzı ekşi, idrarı saman rengi, neredeyse siyah ve düzensiz ise. Kişinin aşırı sinirli olduğu gözlemlenir. Yürüyüşü dengesizdir. İştahı büyüktür; kişi sürekli yemek ister.

Hil at ne demek Osmanlıca?

Arapça bir kelime olan hil’at, “üstüne giyilen elbise, kaftan” anlamına geldiği gibi, “resmî giysi, merasim kaftanı, halâ-ı fâhire” olarak da açıklanmıştır[1].

Halvet Osmanlıca ne demek?

Arapça bir kelime olan halvet, inzivaya çekilme, yalnızlık, yalnızlık ve tek başına olma anlamlarına gelir. İnzivada olmak, zihinde var olan ve var olacak şeylerden kurtularak, arzu edilen, tenha ve boş bir yerde, her şeyden çok, nefsin köşesini tercih etmek demektir.

Hû ne demek Osmanlıca?

Hu (Arapça هو), “O” anlamına gelen bir Arapça terimdir. Tasavvuf edebiyatında, genellikle Allah’a atıfta bulunmak için kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Tesettürlü Escort